****************************** Vidéken is élhet stílusosan az ember. ******************************

2013. július 16., kedd

Levendulamező Marseille-ben (Cili tudósítása)



Cili, aki kedves Olvasóm, Hungarian Provence tudósítónak állt. Örömmel vállalta el, hogy tudósít a Culture Lavande eseményről Marseille-ből. A város az egyik kulturális főváros az idei évben, számtalan jobbnál jobb programokkal. A levendula Provence jelképe és meghatározó illata, a kultúra része, ezért a szervezők úgy gondolták, hogy a levendula nem maradhat ki a kulturális eseményekből idén. Kitalálták, hogy a régi kikötő környékére közel 4000 méter levendulát telepítenek. Az esemény 10 napig tartott, és mellé számos kísérő rendezvény, szervezet és kiállítók jelentek meg.

Köszönöm Cili, ezúton is Neked. 

Cili írása és fotói:






"Kedves Hungarian Provence olvasók, megtiszteltetés számomra, hogy írhatok Nektek néhány sort a Marseille-ben, július első hetében tartott Levendulafesztiválról.

Abban a szerencsében van részem, hogy rokonaim és sok barátom él Franciaországban, így lehetőségem van több időt eltölteni ezen a csodás vidéken. Jelenleg egy pizzériában segítek 50 km-re Montpelliertől, terveim szerint itt töltöm a nyári szezont. 

Krisztinától értesültem a Marseille-i Levendulafesztiválról, ennek köszönhetően barátaimmal autóba ültünk, és egy csodás napot töltöttünk a városban.  Érkezésünk után rögtön a fesztivált kerestük fel, amit könnyen meg is találtunk, hiszen messziről érezhető volt a rengeteg levendula illata. 






 

Nagyon szép látványt nyújtott a lépcsősoron elhelyezett több ezer tő levendula, hátterében a dombtetőn lévő Notre-Dame de la Garde-dal.  A lépcsősor tetején kiállítók várták a levendula-kedvelőket, sok-sok információt tudhattunk meg a levendula termesztéséről, jótékony hatásairól, felhasználási lehetőségeiről, és az illóolaj készítésének módjáról.






Egy híres francia kozmetikai cég (L'Occitane) ingyenes levendulás kézmasszást biztosított a látogatóknak, amit ki is próbáltunk.  






A kiállítók nagyon segítőkészek voltak, minden kérdésünkre készséggel válaszoltak, és sok új kiránduláshoz adtak ötleteket. Szerencsére hétvégéhez képest nem volt olyan sok látogató, így mindenhol elég időt tudtunk tölteni, és a kiállítok is megfelelő figyelmet szentelhettek nekünk.







A hőség ellenére a hangulat nagyon jó volt, ehhez egy éppen zajló koncert hangjai szintén hozzásegítettek bennünket.






Marseille az idén egyike Európa kulturális fővárosainak, ezért sok új pavilon, kiállítás, látnivaló fogadja a látogatókat. A Levendulafesztivál helyszínét is ehhez igazították a szervezők.  A levendulaszőnyeg szomszédságában egy nemzetközi kiállítást láthattunk különféle műalkotásokkal, az M pavilonban pedig Marseille történetéről egy interaktív, nagyon érdekes kiállítást nézhettünk meg. 

Kirándulásunkból nem hagyhattuk ki a Notre-Dame de la Garde meglátogatását. Már többször voltam ott, de sosem hagynám ki, a látvány lenyűgöző a domb tetejéről! A bazilika stílusán észrevehető a mór hatás, ez teszi annyira csodálatossá és különlegessé. A város előtt elhelyezkedő szigeteken a híres If vár található, ahova hajóval 20 perc alatt juthatunk el a kikötőből.  A közelben lévő egyedülálló látványosság még a Calanques de Cassis, amit semmiképpen nem szabad kihagyni!

Sajnos Provence-ban nem lehet elég időt eltölteni, mert annyi a látnivaló, de nagyon örülök, hogy ismét eljutottam ebbe a csodás városba.


Üdvözlettel: Cili"


Folytatás következik!







Nincsenek megjegyzések: