****************************** Vidéken is élhet stílusosan az ember. ******************************

2013. október 29., kedd

Lesz egy házunk, gerendából - sorozat 2.rész



az első rész itt: 


ÚJ SOROZAT! indul itt a Hungarian Provence blogon. Timi (egyik kedves olvasóm) fog jelentkezni hébe-hóba, és mesél, megosztja tapasztalatait. Ő és férje ugyanis nagy változás előtt állnak. Gerendaházat fognak épülni, illetve már el is kezdték. 


 A ház látványterve.


Lakásunk eladását, és költözésünket követően a tettek mezejére léptünk. Másfél év alatt már annyit finomítottunk a házterveken (rengeteg Gerendaház magazint átlapozva, és füzeteket telerajzolva), hogy magabiztosan kezdtünk el tervezőt keresni. Hamarosan azonban kicsit elkedvetlenedtünk: két tervező sem értette meg igazán, mi az elképzelésünk, és aszimmetrikus nyílászárókat, modern vonalvezetésű házat, vagy hatalmas belmagasságú nappalit vetettek papírra. Tehát mindent, ami nálunk a „ki van zárva” kategóriába tartozott.

Végül az lett a megoldás, ami végig a szemünk előtt volt: Dániel gyermekkori barátját kerestük fel, hátha ő meg tudja oldani a problémánkat. Meg tudta: már második nekifutásra 100%-os házat álmodott nekünk. Csoda. Hónapok türelmes várakozása után pedig, egy szép napon megkaptuk az engedélyeket is. Közben olyan dolgok „oldódtak meg”, amiről álmodni sem mertünk. Egyik nyári vasárnap reggel, istentisztelet előtt még gyorsan ki akartunk menni locsolni, de a kis göröngyös földútra fordulva elállt a szavunk is. Lesimított, kavicsos út vezetett fel a hegyre, leendő házunkig. Hogy mi történt? Egy ismert sportoló lakik fent a hegyen, ő csinálta meg saját pénzből a már évek óta szörnyű állapotban lévő, egy nyomvonalú utat. 




Annak ellenére, hogy az áramszolgáltató a lassan öt hónapja megrendelt áramot nem kötötte be, még ebben az évben szeretnénk alapozni, hogy aztán jövő év elején, vagy maximum tavasszal megépülhessen a vágyva-vágyott ház. Rusztikus konyhával, a nappaliban egy meleget adó kis kályhával vagy kandallóval, a kertben levendulával (több mint 40 tövet ültettünk idén!), hortenziával és fűszernövényekkel…

Szeretnénk, ha 2014-ben benépesülne a hegyalja: kameruni törpekecskékkel, tyúkokkal, szeretett (eredetileg vakvezetőnek nevelt, de arra sajnos nem alkalmas) kutyánkkal… de mindenekelőtt azokkal, akiknek három szobát is készítünk a felső szinten…

Hm. Éppen ez a momentum az, ami leginkább elgondolkodtat ennek az egész projektnek a racionalitásán. Három gyerekszoba? Hiszen egy babánk sincs. Gerendaház? Hiszen mindenki le akar beszélni róla. Nagy kert? Nem fogom bírni. Kecskeee? Soha még csak nem is láttam közelről.

Mégis: mélységes, logikátlan békességünk van tervünk minden részletével kapcsolatban! 



Írta: Timi





1 megjegyzés:

Brigi írta...

Ne hagyjátok magatokat lebeszélni, és nem csak azért, mert már elkezdtétek a megvalósítást! Gyönyörű ház lesz, szép kert és a gyerekek is jönni fognak, ha itt lesz az ideje. Sok türelmet, energiát és örömöt kívánok hozzá-benne! :)