****************************** Vidéken is élhet stílusosan az ember. ******************************

2013. december 20., péntek

miNŐ vidék: Vidék és lelkiélet női szemmel 2.rész




Anita és a magam nevében is köszönöm szépen, hogy ilyen sokan olvastátok az első részt (aki még nem tette, vagy újraolvasná, ITT eléri). Nos, ahogy ígérve lett, itt a folytatás, melyben Anita ír a magányról, egy barátról, de megmutatja kreatív oldalát is. Továbbá szappan és egy gyors desszert ennek a résznek a plusz velejárója :-)



Menekülés a magány elől nyitott szemmel

Üres a lakás, kint zuhog a hó. Egyedül érzem magam. Furcsa ez a decemberi költözés. A páromnak év végi hajrá, miközben még csak ismerkedik a teendőkkel és kollégákkal. Persze máris karácsonyi céges bulikra kapott meghívást. Én meg itt ülök a nagy magányomban és agyalok. Soha nem éreztem magam egyedül igazán. Nem vagyok az az unatkozós típus. Mivel kiskoromban is a könyv volt a legjobb barátom, most is hozzá fordulok. Rejtő Jenőt olvasok és Agatha Christie-t. Könnyűre és szórakoztatóra vágyom. A recept bevált.

Aztán rá kell jönnöm arra is, hogy mekkora terület is tartozik az új otthonunkhoz. Van tér, van bokor, fa és itt-ott szakadt drótkerítésrész. De ami a legjobb, hogy a hirtelen jött hóesésben lapátolhatok. A melegítőruha is elég lenne, akkora terepen tolom és kaparom a letapadt havat. Közben élvezem a friss, harapós levegőt. A testmozgás és a szabad levegő csupa jó gondolatot elindít bennem. 



Miért is van az, hogy az emberek olyan sokszor érzik magányosnak magukat? Nem nagy kunszt pedig saját magunkat elszórakoztatni és élni, élvezni az élet szabad óráit, pillanatait. Ma már az internet is megadja számunkra a virtuális társainkkal való kapcsolattartást, beszélgethetünk ingyen órákat, sőt okosabbnál okosabb, kreativitást fejlesztő ötletet találhatunk. Ez a fajta önző világ valójában ki van éhezve a társas aktivitásra. Ha máshogy nem is, legalább írásban, kommentben, fórumon való visszajelzések formájában. Nem magamnak takarítok, nem magamnak főzök, nem azért osztom meg a karácsonyi képeslapot a facebookon, hogy egyedüllétemet igazoljam. Vágyom a visszajelzésre és mások szeretetére, elfogadására. Igen, akkor rossz érzés egyedül lenni, ha már a teljes ötlettelenség, a teljes érdektelenség lesz rajtunk úrrá. Nem merünk szembenézni saját gondolatainkkal, saját belső indíttatásainkkal, tehetetlenséget élünk át és sikertelenséget, amiért éppen akkor és ott nem vagyunk társas közegben. Más pedig nem segíthet ezen, csak mi magunk. Mi vagyunk felelősek a saját gondolatainkért és vágyainkért, tetteinkért és élményeinkért, örömünkért és vállalt bánatunkért. Hát tessék akkor kizökkenni kicsit az önsajnálatból, aztán belevágni valami szórakoztatóba és időkitöltő tevékenységbe!
Nekem az első pár nap idegenben nagyon sokat adott. Utólag jöttem rá, milyen remek, hogy újra többet olvashatok, szabadon tehetek-vehetek a lakásban, hogy akkor főzök és azt, ami nekem tetszik, sőt, alhatok, tévézhetek és netezhetek órákat, senki nem szól rám, miért így és ezt teszem. Egyedül lenni akár órákra, akár napokra olyan felszabadító élmény, olyan önismereti tréning időszak, amiből igazán sokat tanulhatunk. Bárcsak ne mástól várnák oly sokan a segítséget, a megoldásokat! Nem is értem…

Megjelent az első barát

A nagy terepbejárások és hótakarítás közepette észre sem vettem, hogy rám sötétedett. Igyekeztem vissza a kapuhoz, amikor megjelent Macs. Hangosan és egyértelműen jelezte, hogy dolgom lesz vele. Soha nem volt se kutyám, se macskám, de egy pillanatra sem gondolkodtam azon, hogy ennek a gyönyörű, fekete-fehér foltos macskának a lakásban a helye. Legalábbis közös megegyezésünk alapján és a felállított szabályok szerint. Macs sokat beszélt és nem volt igazán éhes. 



Nem volt szívszorítóan sovány, sőt kifejezetten magabiztosan mozgott az emberek között. Négy nap múlva rájöttünk, hogy csupán társaságra vágyott és éppen akkor mi voltunk a kiválasztott partnerek ehhez. Idevalósi lehet, a környéken született, de a gazdája a mai napig nem jelentkezett érte. Nálunk pedig házon belül nem maradhatott sokáig, mert nem terveztünk egyelőre egy állattal együtt élni. A barátság azonban egyértelműen kölcsönös volt. A napirend gyorsan kialakult. Ő jött utánam, beszélt és aludt a hasamon, vagy az általa kiválasztott kanapén. Ha valahova nem engedtem felmászni, vagy belépni, csak tapsolnom kellett, s máris kihátrált. Tudta és elfogadta a határokat. Én kora reggelente kiengedtem a házból, hogy kint végezze el a dolgát, majd szaladt vissza velem a melegbe. Végül a párom egyik közelben lakó munkatársa fogadta be házi áldásként ezt a kis értelmes dögöt, mivel hozzá is behízelegte magát egyik nap. Azóta sem bánom azt a pár hetes megosztott életet. Ő úgy jött és ment el, ahogyan egy macskától az elvárható. Néha ma is találkozunk. Sokkal bizalmatlanabb velem, de ha éppen unatkozik és úri kedve úgy diktálja, örömmel dumál hozzám, amíg kint tevékenykedem a kertben. Én meg így szeretem, és így fogadtam el őt. Az első itteni kis barátunkat, aki osztozott velem a magányosabb napjaimban. 

Bezártságban jön meg az ihlet

A télnek volt még két számomra igazán fontos előnye. Egy: imádom a világosságot és frissességet hozó havat, és ezt megadta nekem az a tél. (általában nem fukarkodik velem e téren a természet, de az ország- és külföldjáró vérem tesz is róla, hogy előbb-utóbb belefussak a vágyott képbe és érzésbe) Kettő: a lakásba hosszabb időre bezárva duplán kell kreatívnak lenni. 

Ilyenkor sütök és valamit újítok. A citromkrém elsőre is sikeres édesség, és olyannyira egyszerű, hogy a kudarc kizárt. Merem ajánlani gyerekeseknek és megrögzött antitálentumoknak is. Tojásfehérje vagy habtejszín, tejföl, cukor (én vagy gyümölcscukrot, vagy nádcukrot használok), pár szem babapiskóta és citrom a hozzávaló. A hab felverése és minden egyéb összetevő összekeverése után kész is a krémünk, amiből pohárba, vagy kompótos tálakba rétegeket pakolunk: egy sor krém, egy sor piskóta. Nevezhetjük a magyar tiramisunak is, a lényeg, hogy olcsóbb és ugyanolyan finom, örömmel ajánlom bárkinek, aki édesszájú. Érdemes 1-2 órára hűtőbe tenni a kész cuccot, hogy a piskóta is átvegye az ízeket. Gombóc Artúréknak csokireszelék is dukál a tetejére, de mivel citrom héjával és levével ízesítettük a krémet a citromkarika sem rossz választás a díszítésnél. Vegyétek egyétek!



Ha pedig egyszer beindul nálam a kreatívkodás én nem állítom le az agyam. Még Pesten kattantunk rá a szappankészítésre, aminek az amatőr és legegyszerűbb verziójánál azóta is kitartunk. Valamilyen zsiradék/olaj, színesítő és szagosító anyagok, kis nátrium-hidroxid (lúg, nekünk is a boltban termett) és víz az összetevő, ennyi az egész. Jó, nem árt még hozzá egy megbízható összetevő-kiszámító táblázat és egy botmixer sem. Táblázatért kattints ide, közkincs a neten a sok hasznos infó mellett: http://hazikence.hu/szappanrecept-kalkulator Direkt nem magyarázom el a hogyant, mert ebben a játékban pont az a jó, ha magad kísérletezel az anyagokkal. De a siker garantált! Egy jó tanács, amit a fenti oldalon is leírnak: a lúg baromira felmelegszik, így egy zárt befőttesüvegben olvaszd fel, miközben a mosogatóban áll a hideg víz, és te abban hűtöd az üveget. A felolvasztott lúgnak a gőze mérgező, így lehetőleg ne a kiöntéskor mélyítsd el a belégzési technikádat! 

Olvass utána és nézz körül a spájzodban fűszerek, gyógynövények, kávé, tea, kakaó, vagy bármi izgalmas színű, illatú, ízű alapanyagnak való között. Én csináltam már kávésat (jó dörzsis szappan lesz, halál a narancsbőrre!!!), levendulavirágosat, citromhéjjal és citromfűvel „ízesítettet”, a többire nem emlékszem… Egy biztos, ha erős és hosszan tartó illatot is szeretnél, 100 % bio illóolajjal tudod feltuningolni az összekeverendő masszát. A mindenféle kétes eredetű, nem bio illóolaj allergizáló hatású lehet, szerintem ne ezen spórolj! 

Apropó házilag elkészíthető kencék és olajak: amióta itt élek, távol a fővárostól… (megint egy apropó, láttátok az Út a vadonba - Into the wild című Sean Penn rendezésű filmet?? Tessék megnézni és zsebkendőt bekészíteni!) Tehát itt vidéken élve olyan ihlet szállt meg, hogy az agyam és lelkem is szárnyal. Vétek nem kihasználni a saját gyártmányú kencék és egyéb örömet is okozó felszerelések elkészítését, utánajárni a hogyanoknak és megtanulni az alapanyagok végtelen sorát. Jövök még ilyen hasznos és élvezetes témákkal, de most irány a szoba és egy jó regény.

A következő részben utazunk egy kicsit, és reményteljes álláskeresésbe kezdek. Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy kudarcos sztori lesz.

Abonyi Anita 




fotók: Anita



Nincsenek megjegyzések: