****************************** Vidéken is élhet stílusosan az ember. ******************************

2014. február 26., szerda

Almás-sajtos csirkemelltorta kakukkfüves tésztába burkolva





Ez a finomság igazi "villantós" vendégváró étel. Nem csak finom, de már előző nap elkészíthetjük és a vacsoravendégeket már csak el kell kápráztatnunk. Egyszerű és nagyszerű egyben!




Hozzávalók 18 cm-es tortaformához:


Tészta:

7,5 dkg zsír

7,5 dkg vaj

175 ml víz

45 dkg liszt

csipet só

2 ek. friss kakukkfű

1 tojás felverve a megkenéshez


Töltelék:

20 dkg cukor

1 kg alma

75 dkg csikemell

25 dkg füstölt sajt


bors

1 fej fokhagyma

0,5 étolaj


Sütési idő: közepes fokozaton normál sütőben 1 óra 15 perc




Hozzá saláta: 10 dkg rukkola vagy madársaláta, 10 szem koktélparadicsom és 3 ek. tökmagolaj összeforgatva


A lisztet átszitáljuk egy nagy tálba. Hozzáadunk egy csipet sót, 2 ek. frissen felaprított kakukkfüvet.

A zsírt és a vajat együtt felolvasztjuk és a langyos vízzel együtt a fentiekhez öntjük.

Teljesen sima tésztát dagasztunk. Ha van valakinek kenyérsütőgépe, akkor egyszerűen mindent beleöntünk és néhány perc alatt sima tésztát kapunk.


A töltelék a következő lépés. A csirkemellet vékony szeletekre vágjuk. Sózzuk, borsozzuk és reszelt fokhagymával bedörzsöljük. Kicsi olajon csak éppen addig sütjük, míg fehér nem lesz mindkét oldala a húsnak. Majd félretesszük.


A füstölt sajtot lereszeljük.


Az almát megpucoljuk, kivágjuk a magházat és 20 dkg pirított cukron átfuttatjuk.


Most már csak a rétegek összerakása marad hátra.

A tésztát két részre osztjuk. A nagyobbik (kb. 40 dkg-os) darabot lisztezett deszkán kb. 0,5 cm vastagságúra nyújtjuk és kibéleljük vele a tiszta sütőformát.

Egy picit hagyjuk túllógni a formán. Konyhai ollóval levágjuk a felesleget.


Elkezdjük a rétegezést. Csirkemell, reszelt füstölt sajt, karamellizált alma. Így kövessék egymást az egyes szintek.

Végül sajttal zárjuk le a tortánkat.


A maradék tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki és fedjük be vele a tortánkat. Konyhai ollóval szintén levághatjuk a felesleget.

Most már csak a díszítés marad hátra. A legegyszerűbb, ha villával lenyomkodjuk a széleit. Levélmintákat vághatunk ki, apró gyöngyöket, hurkákat készíthetünk az alapunkból. Még egy lényeges mozzanat. A tortánk tetejére mindenképpen vágjunk egy nagy lyukat. Így a nedvesség, pára eltávozik sütés közben és nem áztatja el a tésztát.


Utolsó mozzanatként egy egész felvert tojással megkenjük a tésztát és közepes fokozaton mehet a sütőbe kb. 1 óra - 1 óra 15 percre.

Sütés után hagyjuk kihűlni. Igazából egy éjszakát illik pihentetni a hűtőben.

Tálaláskor egy villámsalátával kínáljuk. 10 dkg rukkola vagy madársaláta, 10 szem koktélparadicsom és 3 ek. tökmagolaj összeforgatva. A tortát egy tálra tesszük és a salátát köré halmozzuk.


 Ági






Nincsenek megjegyzések: